menu
person

15:43
Правильна посадка та носіння ортопедичних наколінників: поради та інструкції для максимальної ефективності

Правильна посадка та носіння ортопедичних наколінників: поради та інст

Колінний суглоб – це один із найуразливіших суглобів людського організму, що пов'язано з постійними підвищеними навантаженнями на нього. Активна ходьба, біг, заняття активними видами спорту, а також постійне носіння або переміщення тяжкостей та надмірна вага можуть призвести до передчасного зношування суглоба. Крім цього травми – вивихи, підвивихи, забиття, розриви зв'язок та переломи часто призводять до того, що людина частково або повністю втрачає здатність до самостійного руху, їй необхідні операції, лікування та подальше відновлення.

 

Для захисту суглоба під час активного руху або постійних фізичних та вагових навантажень, а також у складі лікування та реабілітації використовуються спеціальні еластичні вироби – наколінники.

Бандажі для колінного суглоба – це ортопедичні вироби, що забезпечує підтримку та часткове або повне знерухомлення суглоба, вони виготовляються із спеціальних матеріалів та зміцнюються жорсткими елементами – кільцями, ребрами та багаторівневими застібками-стяжками.

 

Дія наколінника

Колінний фіксатор забезпечує ортопедичну корекцію та надає кілька впливів на суглоб:

- Стабілізує суглоб, запобігаючи його надмірній рухливості;

- Забезпечує обігрів області суглоба, що особливо важливо при запальних захворюваннях – артритах, артрозах;

- Зменшує навантаження на суглоб під час активного руху або тиску;

- Забезпечує відновлення пошкодженого чи деформованого суглоба.

 

Вибір жорсткості наколінника

Жорсткість наколінника залежить від якості тканин, наявності, матеріалу та кількості додаткових жорстких елементів – ребер та кілець. При виборі фіксатора слід керуватися такими правилами:

- М'які еластичні наколінники використовуються під час спортивних тренувань для запобігання новим та повторним травмам. Їх також можна носити за надмірної ваги для захисту суглоба від сильного тиску. Також м'які наколінники використовуються у кінцевій стадії реабілітації після носіння жорстких та напівжорстких фіксаторів. М'які наколінники з додаванням вовняної тканини використовуються в період ремісії запальних захворювань для запобігання загостренню захворювання;

- Напівжорсткі наколінники використовуються після операцій та травм для оптимізації процесу відновлення. Ці наколінники частково обмежують рухливість суглоба, зменшують больовий синдром та запалення. Напівжорсткі фіксатори з тканини з додаванням вовняної нитки використовують у період загострення запальних захворювань – артритів та артрозів;

- Жорсткі наколінники або тутори використовуються після серйозних операцій та травм для повного знерухомлення суглоба. Існують тутори з алюмінієвого сплаву, які найчастіше використовуються для транспортування пацієнта, що отримав травму від місця травмування до лікарні.

Жорсткі і напівжорсткі наколінники використовують тільки за рекомендацією лікаря. Самостійне використання такого фіксатора може призвести до ослаблення власного м’язово-суглобового апарату. Також не можна без дозволу лікаря знімати тутор, тому що незакінчений процес реабілітації може призвести до загострення і значно збільшити час одужання.

 

Як використовувати наколінник

Щоб наколінник надавав правильну дію, треба не тільки правильно вибрати виріб, треба навчитися його використовувати. Основні правила використання наколінника:

- Щоб наколінник забезпечував правильний тиск, він повинен бути зафіксований так, щоб користувач не відчував дискомфорт і надлишковий тиск, але сам наколінник повинен щільно прилягати до тіла і не рухатися. Такої посадки можна досягти лише за правильного вибору розміру;

- Час носіння м'яких наконечників користувач визначає сам. Якщо він призначений для захисту від зайвого навантаження під час руху та спортивного тренування, його надягають тільки на цей час. Якщо наколінник повинен забезпечувати стабілізацію суглоба після незначної травми, то його можна носити цілий день, знімаючи на ніч;

- Час носіння жорстких та напівжорстких фіксаторів визначає лікар. Зазвичай час носіння поступово збільшують починаючи з невеликих періодів. Якщо наколінник викликає дискомфорт, це може свідчити, що або неправильно обраний розмір, або наколінник неправильно зафіксований.

У початкових стадіях запальних захворювань, коли йде деструктивна зміна хряща, зазвичай наколінник носиться до 3-х годин на добу, при діагностуванні артрозу або артриту час носіння збільшується. Час носіння жорстких наколінників чи туторів визначає лікар. Зазвичай тривалість носіння тутора – до 3-х тижнів, за необхідності цей час зростає;

- Вибираючи наколінник, треба звернутися до розмірної таблиці на упаковці виробника, де вказані розміри, що відповідають обраній моделі. Зазвичай необхідно зробити такі виміри:

  • Обхват коліна по центральній лінії суглоба;
  • Обхват гомілки та стегна на 15 см вище та нижче центральної лінії;
  • При виборі тутора, який закриває всю ногу від паху до кісточки, необхідно додатково виміряти обхват кісточки і стегна в області паху.

- Для правильної дії наколінник треба правильно надіти. При розвитку запальних захворювань, які можуть супроводжуватися набряком та припухлістю, щоб правильно зафіксувати наколінник, його одягають вранці, не встаючи з ліжка. Якщо перед одяганням людина вже рухалася, треба трохи полежати, поклавши ноги на подушку або валик, щоб зменшити набряклість.

Жорсткі наколінники також одягають відразу після сну, не встаючи з ліжка. Спочатку наколінник застібають за допомогою застібок типу «Velcro», а потім затягують застібки-стяжки таким чином, щоб наколінник щільно прилягав до ноги і не рухався, але при цьому пацієнт не відчував дискомфорту.

 

Як доглядати за наколінником

Щоб наколінник прослужив довго, треба дотримуватись деяких правил догляду за еластичними виробами:

- Наколінник не можна прати в пральній машині. М'які наколінники перуть вручну з використанням миючого засобу. Жорсткі наколінники можна протирати мильним розчином, потім чистою водою, а потім можна протерти антисептиком;

- Після прання наколінник не викручують, надлишок вологи можна видалити за допомогою рушника;

- Сушать наколінники у розправленому стані на горизонтальній площині. Вішати наколінник на мотузку для білизни не можна, еластичні нитки можуть витягнутися, і виріб деформується. Сушити наколінник слід у добре провітрюваному приміщенні, далеко від прямих сонячних променів;

- Еластичні наколінники не гладять.

 

Слід пам’ятати, що тільки при правильному виборі, використанні та догляді наколінник збереже свою форму та еластичність, і прослужить тривалий час.

Категория: Разное | Просмотров: 64 | Добавил: aleksanya9393 | Теги: ортопедичні наколінники | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar