menu
person

18:24
Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни: основні відмінності та особливості

Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни: основні відмінності та особливо

Регулярне вживання вітамінних комплексів покращує стан здоров’я та самопочуття. Втім далеко не кожен замислюється над тим, яким саме чином наш організм засвоює різні вітаміни. Але це питання є дуже важливим, оскільки саме від цього залежить ефективність дії тих чи інших добавок. Не останню роль відіграє те, що всі вітаміни можна поділити на дві групи: жиророзчинні та водорозчинні. Кожна з них має свої особливості.

Водорозчинні вітаміни: переваги та недоліки

Водорозчинні вітаміни — це група вітамінів, які розчиняються у воді та легко всмоктуються у тканини тіла. До них можна віднести вітаміни групи В та С. Ключовою їх особливістю є те, що людський організм не здатний зберігати достатню кількість таких елементів в організмі. Саме тому важливо отримувати їх через їжу або додаткові джерела.

Основна перевага водорозчинних вітамінів — це можливість виведення надлишку з організму через сечу, завдяки чому зменшується ймовірність виникнення токсичності. Втім це водночас і недолік, оскільки потрібно постійно поповнювати запас нутрієнтів в організмі.

Водорозчинні вітаміни мають важливе значення. Наприклад, вітаміни групи В беруть активну участь у метаболізмі мінералів, сприяють енергетичному обміну, а також мають позитивний вплив на функціонування нервової системи. Вітамін С — потужний антиоксидант, необхідний для підтримки імунної системи, шкіри, а також синтезу колагену.

Не слід забувати, що головним джерелом водорозчинних вітамінів є різні продукти. Наприклад, вітамін С міститься в капусті, ягодах, цитрусових фруктах та помідорах. Джерелом вітамінів групи В є продукти тваринного походження (м’ясо, риби, яйця), а також рослинного (злаки, насіння). При нестачі водорозчинних вітамінів в організмі бажано вживати спеціальні харчові добавки. Наприклад, біотин (В7) від Healthy Origins — ідеальний варіант для тих, хто відчуває занепад сил, має проблеми зі шкірою та піклується про стан волосся та нігтів.

Жиророзчинні вітаміни та їх особливості

Жиророзчинні вітаміни — це група нутрієнтів, які розчиняються у жирах. Вони зберігаються у жировій тканині та печінці, завдяки чому мають здатність до накопичення. Завдяки цій властивості наш організм може використовувати їх в будь-який слушний момент. Саме тому їх зовсім не обов’язково постійно отримувати з їжі. Навіть навпаки: надмірна кількість жиророзчинних вітамінів в організмі може викликати підвищену токсичність, тож при вживанні таких біодобавок слід ретельно дотримуватись рекомендацій інструкції.

Кожен з жиророзчинних вітамінів виконує важливі функції в організмі:

  • вітамін А — необхідний для підтримку зору, росту та розвитку організму. Має важливе значення для здоров’я шкіри та підтримки імунної системи. У великій кількості міститься у шпинаті, моркві, спаржі та яйцях;
  • вітамін D — сприяє здоровому росту кісток та зубів, а також має високу ефективність у боротьбі з хронічним стресом, занепадом сил тощо. Отримати достатню кількість вітаміну можна завдяки сонячному випромінюванню, а також вживанню риби, яєць, молочних продуктів тощо;
  • вітамін Е — потужний антиоксидант, який протидіє шкідливому впливу вільних радикалів. Він має позитивний вплив на імунну систему, здоров’я судин та шкіри. У великій кількості міститься в різноманітних рослинних оліях, горіхах, насінні;
  • вітамін К — підтримує здоров’я кісток та забезпечує нормальне згортання крові. Переважно нутрієнт міститься в зелених листових овочах та печінці.

Саме жиророзчинні вітаміни беруть участь у забезпеченні нормального функціонування організму. Тож важливо підібрати оптимальний раціон, багатий на корисні нутрієнти. У разі, якщо буде клінічно доведена нестача тих чи інших вітамінів, лікар може призначити вживання спеціальних харчових добавок.

Варто ретельно дотримуватись рекомендацій, вказаних в інструкції задля того, щоб не перевищити дозу вживання. У разі виникнення побічних ефектів необхідно негайно припинити вживання харчових добавок та звернутись до лікаря.

Обираючи біологічну добавку, слід звертати увагу на виробника. Найкраще себе зарекомендували Solgar, Now Foods, Healthy Origins та інші провідні світові бренди.

Категория: Разное | Просмотров: 98 | Добавил: aleksanya9393 | Теги: вітаміни | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar