menu
person

16:20
Як протидіяти закрепу: 8 дієвих порад, які покращать ваше самопочуття

Як протидіяти закрепу: 8 дієвих порад, які покращать ваше самопочуття

Закреп є доволі актуальною проблемою для багатьох людей. Він може виникати внаслідок незбалансованого раціону, а також впливу різних хвороб чи вибору нездорового способу життя. Закреп характеризується труднощами та болем під час випорожненням, твердим та сухуватим стільцем. Ще такій проблемі характерна наявність менш як трьох випорожнень на тиждень. Загалом закреп має негативний вплив на якість життя, погіршуючи як фізичне, так і ментальне самопочуття. Тож пропонуємо познайомитись ближче з ефективними методами полегшення проблеми.

Споживайте достатню кількість води

Регулярне зневоднення організму може стати причиною виникнення закрепу. Саме тому дуже важливо щодня споживати достатню кількість води. Деякі дослідження показали, що вживання газованої води є ефективним засобом для протидії закрепу.

Обов’язково їжте клітковину

Для протидії закрепу надзвичайно важливо споживати достатню кількість клітковини. Вона підтримує здорову мікрофлору кишечника, а також сприяє нормальній функції травлення. Саме тому до раціону варто включити волоські горіхи, мигдаль, зерна льону, а також бобові. Не варто ігнорувати цільнозернові продукти, в тому числі вівсяну кашу. Обов’язково треба включити до раціону банани, апельсини, ягоди, моркву, гарбуз, а також інші овочі та фрукти.

Додайте спорт у своє життя

Численні дослідження довели, що фізичні вправи можуть полегшити симптоми закрепу. Річ у тім, що малорухливий спосіб життя призводить до проблем з випорожненням. Саме тому важливо щодня більше рухатись: наприклад, надавати перевагу пішим прогулянкам замість користування послугами громадського транспорту.

Не відмовляйтесь від горнятка кави

Вживання кави може полегшити закреп. Річ у тім, що кофеїн здатний стимулювати роботи кишечника та підвищити перистальтику. Втім варто розуміти, що подібний ефект може бути індивідуальним і підходить далеко не для всіх.

Застосовуйте проносні засоби

Вони ефективно розв'язують проблему, збільшуючи м’якість стільця. Засоби полегшують видалення калу з кишечника та допомагають позбутися таких неприємних симптомів, як біль та дискомфорт. Втім використовувати подібні ліки варто після консультації із лікарем, чітко дотримуючись рекомендацій.

Вживайте пробіотики

Вони є живими корисними бактеріями, які містяться в нашому кишечнику. Пробіотики утримують баланс мікроорганізмів, сприяючи створенню здорової мікрофлори. Доволі часто закрепи є наслідком дисбалансу бактерій у кишечнику. Щоб запобігти такій проблемі, рекомендується вживати спеціальні харчові добавки. Наприклад, комплексні пробіотики Дофілус від Solgar відновлюють мікрофлору в кишечнику. Також додатково рекомендується вживати продукти, які містять у складі пробіотики. Серед них: кисломолочка (наприклад, йогурти), квашена капуста, кімчі тощо.

Додайте до раціону чорнослив

Чорнослив є природним проносним засобом. Він містить велику кількість клітковини. Крім того, він є джерелом сорбіту — цукрового спирту, який має проносну дію. Чорнослив полегшує перистальтику кишечника та зм'якшує кал, допомагаючи подолати запори. Рекомендовано вживати приблизно 50-70 г продукту щодня.

Оберіть правильну дієту при закрепі

Дуже важливу роль у лікуванні та профілактиці закрепу має дієта. Варто вживати достатню кількість овочів та фруктів. Обов’язково слід додати до раціону кисломолочні продукти, які містять живі корисні бактерії. Також для кишечника корисно вживати оливкову та соняшникову олії.

Натомість варто обмежити споживання фастфуду, оскільки така їжа містить велику кількість трансжирів та надмірного жиру, що призводити до важкості у шлунку. Додатково треба відмовлятись від вживання білого рису, оскільки він має закріплюючий ефект. Некорисним вважається і надмірне споживання червоного м’яса, адже це призводить до закрепу.

Не слід забувати, що у кожної людини може виникати індивідуальна реакція на окремі продукти. Саме тому важливо проаналізувати своє харчування та визначити, які продукти сприяють полегшенню стану, а які, навпаки, погіршують ситуацію. Загалом за наявності серйозних проблем зі здоров’ям важливо проконсультуватись з лікарем.

Категория: Разное | Просмотров: 46 | Добавил: aleksanya9393 | Теги: закреп | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar